Jairus

CR-13 NE B

"Smrť prišla na svet zo závisti diabla, preto ju okúsia všetci, čo mu patria," hovorí autor Knihy múdrosti v dnešnom prvom čítaní. A Cirkev vo verši pred evanjeliom dodáva, že "náš Spasiteľ Ježiš Kristus zničil smrť a evanjeliom zjavil život." Ale my predsa zomierame! Hoci sme spasení smrťou a zmŕtvychvstaním Ježiša Krista. Je zrejmé, že biblickí autori majú na mysli niečo nekonečne horšie ako fyzickú smrť, ktorej podliehame všetci, smrť duchovnú. Tá prišla na svet zo závisti diabla. A tú Kristus zničil, takže všetci môžeme žiť večne.

Rozprávanie o vzkriesení Jairovej dcéry je pravdepodobne verne opísanou historickou udalosťou a tak ju treba brať. No v súvislosti s ostatnými čítaniami môže byť zároveň obrazom duchovného vzkriesenia.
Jairus, otec, ktorý sa už nevládze pozerať na to, ako jeho dcérka zomiera a statočne o ňu bojuje až do poslednej chvíle. Vyhľadal Ježiša, padol mu k nohám a veľmi ho prosil: "Dcérka mi umiera. Poď, vlož na ňu ruky, aby ozdravela a žila."   
Jairus môže byť vzorom každého otca a mamy, syna a dcéry, ktorých blízky človek duchovne zomiera.
Do tvojho života vstúpi človek, ktorý duchovne zomiera, lebo ho zabíja alkoholizmus, drogy alebo závislosť na automatoch? Urob to, čo Jairus: Padni Kristovi k nohám a pros ho: "Pane, poď, dotkni sa ho, aby ozdravel a žil." 
Alebo je to človek, ktorého zvnútra rozožiera sebectvo, závisť, nenávisť, lakomstvo, pýcha...? Urob pre neho to, čo Jairus pre svoju dcéru: Vyhľadaj Ježiša Krista, kľakni si na kolená v kostole a povedz mu: Môj brat, sestra, sused, kolegyňa... duchovne zomiera. Pane, dotkni sa ho, dotkni sa jej...
Máš kolegu, ktorý rozbil svoje manželstvo, spolužiačku, ktorá žije v hriešnom vzťahu, známeho, ktorý sa už ani netají svojimi podvodmi na daniach, nieto aby sa za ešte aj hanbil...? Je to človek, ktorý duchovne zomiera. A tak ako by si neobišiel bez pomoci hoci aj cudzieho človeka, ktorého život je ohrozený, neobíď ani ich. Skôr než sa pokúsiš o niečo iné, skôr než tomu človeku skúsiš dohovoriť, skloň sa pred Ježišom a povedz: "Pane, poď, dotkni sa ho, aby ozdravel a žil." 

Tak veľa ľudí sa topí v hriechoch len preto, že sa nenašiel žiaden Jairus, ktorý by za nich bojoval. Zdá sa, že okolo nás zavládla strašná ľahostajnosť. Dvadsať ľudí si bude pohoršene natáčať na mobil jedného psychopata, čo mláti nejakého chudáka, ale nikto z nich sa ho ani nepokúsi zastaviť. Človeka, ktorý pácha duchovnú samovraždu, sme schopní preklepnúť, posúdiť a odsúdiť z každej strany, ale akoby nebolo nikoho, komu na ňom naozaj záleží. A všetko sa to zakryje falošnou toleranciou.

Lenže taký Jairus sám nemá na ružiach ustlané. Je priveľa tých, ktorí ho odrádzajú: "Tvoja dcéra umrela; načo ešte unúvaš učiteľa?" A nájdu sa aj takí, čo rovno vysmejú aj samého Krista. Ak budeš bojovať za človeka, ktorému hrozí duchovná smrť, je veľmi pravdepodobné, že sa nájde nemálo takých, čo ťa rýchlo uzemnia. Budú ti hovoriť, že to nemá zmysel, je to zbytočné. Alebo sa budú oháňať falošnou toleranciou... Nenechaj sa odradiť. Jairus sa nedal. A aj vďaka tomu bol svedkom vzkriesenia svojej dcéry.

https://dominicanes.me/2012/07/01/so-that-she-may-be-made-well-and-live/

Publikácie a pomôcky