Zomrel namiesto zradcu

www.iconreader.wordpress.com
Veľký piatok

Včera Ježiš položil otázku, ktorá myslím že viacerým z nás nedala pokoja: "Chápete, čo som vám urobil?!" Dnes opäť počúvame pašiové rozprávanie a nechápeme. Je zrejmé, že jeho poprava nebola len poľutovaniahodnou justičnou vraždou, za ktorú sú vinní niektorí z jeho súčasníkov. Novozákonné i starozákonné proroctvá o tom hovoria jasne, koniec koncov jedno z nich zaznelo v prvom čítaní: "Nemal podoby ani krásy, aby sme naň hľadeli; ani výzor nemal, aby sme po ňom túžili. Opovrhnutý bol a najposlednejší z ľudí, muž bolestí, ktorý poznal slabosť, ako niekto, pred kým si zakrývame tvár, opovrhnutý, a preto sme si ho nevážili. A on niesol naše neduhy, vzal na seba naše bolesti. No my sme ho pokladali za zbitého, strestaného Bohom a pokoreného. Ale on bol prebodnutý pre naše neprávosti, pre naše zločiny strýznený." 

"On bol prebodnutý pre naše neprávosti, pre naše zločiny strýznený."  Pre Judášovu, Petrovu a moju zradu. A pre tvoju! Vieš, čo Ježiš pre nás urobil? Zomrel namiesto zradcu. Nie preto, že bol zradený, ale namiesto nás, ktorí sme zradili. Dobrovoľne!

Ak budete pozerať film Umučenie Krista, neprehliadnite scénu Petrovej zrady. Z každej strany na neho dorážajú, kričia, „Aj ty z jeho učeníkov!“ a chcú ho chytiť. Rozvášnený dav by ho hneď zlynčoval. A Peter sa dušuje, že ho nepozná. Dookola opakuje tú lož v snahe presvedčiť tých ľudí o niečom, čomu sám neverí a nechce veriť. O pár krokov ďalej mlátia Ježiša hlava nehlava. Pozornosť davu sa sústredí na a Petra si prestanú všímať. Na chvíľu sa Petrov pohľad stretne s Ježišovým. Vzápätí Peter utečie.

Keď budeš dnes alebo zajtra kľačať pred krížom, spomeň si na tú otázku: "Nie si aj ty z jeho učeníkov?" Nesúď Petra. Len sa dotkni kríža, polož naň svoje čelo, pobozkaj ho ak chceš. Ale hlavne povedz Ježišovi: "Som tvoj učeník, som tvoja učeníčka. Ďakujem za to, čo si pre mňa urobil."


Publikácie a pomôcky