Na cestu púšťou...

Pôst-01 NE A

Mám veľmi rád rozprávanie o stvorení. Nie preto, že je to také fantastické, ani preto, že by to bol nejaký presný opis, veď dnešné vedy proces stvorenia vesmíru i človeka popisujú presnejšie. Mám ho rád preto, že je to rozprávanie plné lásky a nežnosti. Vidím za tým Boha, ktorý tvorí všetko to krásne a vzácne okolo nás a robí to z jediného dôvodu: pretože ťa miluje a má pre tvoj život pripravený nádherný plán. Možno o tom nevieš, nikdy si to necítil, alebo tomu ani neveríš a zdá sa ti to absurdné. Ale to neznamená, že to tak nie je!

No prvé stránky Svätého Písma hovoria aj niečo o nás. Na príklade prvých ľudí dosvedčujú, že človek je hriešny a jeho kontakt s Bohom je prerušený. Možno preto nemôžeš spoznať a okúsiť Božiu lásku a jeho plán pre tvoj život. To neznamená, že si zlý človek. Ale že si hriešny. Môžeš sa tváriť, že to tak nie je, ale tým sa nič nezmení. 
Cirkev vie, čo máme robiť. Preto sme hneď po prvom čítaní z knihy Genezis spievali žalm s refrénom: "Zmiluj sa, Pane, lebo sme zhrešili." Volali sme na Pána slovami kráľa Dávida: "Zmiluj sa, Bože, nado mnou pre svoje milosrdenstvo... Vedomý som si svojej neprávosti a svoj hriech mám stále pred sebou. Proti tebe, proti tebe samému som sa prehrešil a urobil som, čo je v tvojich očiach zlé."  Dávid niečo o hriechu vie. Kým jeho ľud zomieral vo vojne, on z dlhej chvíle zviedol manželku svojho vojaka. A keď zistil, že otehotnela, dal toho chudáka zákerne zabiť. On, kráľ, morálna autorita! A potom prišiel prorok Nátan a ukázal na neho prstom: Ty si ten muž, ktorý je synom smrti. A Dávid urobil prvú rozumnú vec po dlhom čase: prosil o odpustenie. Preto napísal ten žalm.
Si hriešny, pretože si človek. Tak teraz hneď volaj vo svojom srdci: Zmiluj sa, Pane, lebo som zhrešil. A vieš čo, pros pritom aj za mňa a za ostatných bratov a sestry vo viere a volaj to radšej v množnom čísle: "Zmiluj sa, Pane, lebo sme zhrešili."

Dobrá správa je, že našim hriechom sa príbeh Božej lásky nekončí. Dokážeme tak ublížiť priateľom, že priateľstvo sa rozpadne, manžel dokáže tak zraniť manželku, že ona roztrhne svoje srdce navždy od neho odíde... Ale žiaden hriech nemôže odradiť Boha. On má odpoveď na tvoju i moju hriešnosť. Tou odpoveďou nie je odvrhnutie. Je ňou Ježiš Kristus. Cez neho môžeš poznať a okúsiť Božiu lásku a Boží plán pre tvoj život. Jeho spravodlivosť priniesla všetkým ľuďom ospravedlnenie a život, ako sme o tom počúvali v druhom čítaní.

http://tamedcynic.org/fasting-with-christ/
Čo robiť? Prijmi Ježiša Krista ako svojho Spasiteľa a Pána, ako riešenie pre tvoj život. Prosím ťa, neodkladaj to rozhodnutie. Prijmi Ježiša Krista a vykroč na jeho cestu.

Práve sme vstúpili do jednej z jej kľúčových etáp. Na popolcovú stredu zaznela skvelá charakteristika tohto obdobia: "Hľa, teraz je milostivý čas, teraz je deň spásy!" 
Cirkev ju múdro nazvala pôstnym obdobím a podobnosť slov pôst, púšť a púť asi nebude náhodná. Bude to ťažké putovanie a navyše Diabol, ten starý klamár, nikomu z nás nedá pokoj. Veď ho nedal ani Ježišovi Kristovi, Božiemu Synovi. Navyše je to cesta bez skratiek, nedá sa urýchliť, nech nahodíš akékoľvek tempo, vždy bude trvať 45 dní. 

Mnoho mojich bratov a sestier vo viere sa na túto cestu každý rok vyberie s plným ruksakom a vlastnou mapou. Škoda len, že ten ruksak je plný kameňov s menami ako hriech, strach, zlyhania... Je ich toľko, že na vodu a potraviny už niet miesta. Nerob aj ty tú hlúposť. Vysyp svoje hriechy čím skôr, dnes, zajtra, pozajtra a sláv čím skôr sviatosť zmierenia. Pán ťa očistí a miesto prebytočnej záťaže ti do srdca vloží to, čo budeš naozaj potrebovať. Hovorí sa tomu posväcujúca milosť.
A potom je tu mapa cesty. Dávame si tie najlepšie predsavzatia a vzápätí na ne zabudneme, robíme si vlastné plány, máme svoje predstavy. Akoby sme boli odborníci na putovanie púšťou. Cirkev to robí inak: pripravila nám mapu, ktorú voláme liturgia. Každá pôstna nedeľa znamená zastávku na ceste, oddych, načerpanie síl a nové inštrukcie na ďalšie putovanie púšťou. Dnes sme sa zastavili na okraji púšte, budúcu nedeľu vystúpime na vrch Premenenia, na tretiu pôstnu nedeľu sa zastavíme pri studni v meste Sichar, o týždeň neskôr môže byť náš vnútorný zrak uzdravený v rybníku Siloe. A na piatu pôstnu nedeľu sa zastavíme v Betánii pri Lazarovom hrobe, aby sme sa povzbudili vo viere, že pre Boha nielenže diabol alebo hriech, ale dokonca ani smrť nie sú prekážkou.

Čo robiť? Prijmi Ježiša Krista ako svojho Spasiteľa a Pána, ako riešenie pre tvoj život. Môžeš to urobiť napríklad týmito slovami:
Pane Ježišu Kriste, úplne sa Ti odovzdávam, úplne Ti odovzdávam celý svoj život, všetky starosti a radosti, všetky pravdy a lži, všetky potreby a žiadosti, všetky hriechy a nedostatky, celú svoju úbohosť a nemohúcnosť, celú svoju biednu dušu, celé svoje slabé telo, celý svoj nemohúci rozum, celé svoje srdce, seba samého Ti úplne odovzdávam. Amen.

Publikácie a pomôcky