Mojžišov boj

http://full-of-grace-and-truth.blogspot.com

CR-29 NE C

Myslím, že v dnešnej liturgii slova nám Cirkev ponúka malú lekciu o modlitbe. Pozrime sa na Mojžiša. Čo nás môže naučiť?
1. Mojžiš je tam, kde má byť. Bojuje za svoj ľud pred Pánom. Jeho strategické myslenie a s schopnosť v boji s mečom by sa určite zišla, ale toto je Jozueho boj. Jozue dnes vedie do boja vybraných bojovníkov, no o pár rokov bude viesť celý národ. Mojžiš mu pomáha. Správnym spôsobom.
Sú boje, do ktorých nesmieš vstupovať. Nesmieš dávať rady a inštrukcie. Najčastejšie sú to boje ľudí, ktorým by si tak rád pomohol. Nemôžeš vstupovať do manželstva svojich detí, ktoré sa práve premenilo na bojisko. Do rozhodovania sa svojich blízkych, v ktorých sa musia rozhodnúť sami... 
V takýchto chvíľach stoj na vrchu, stiahni sa do úzadia a tam bojuj za nich pred Pánom. Čím je sú ťažkosti tvojich drahých (a netýka sa to len ich) väčšie, tým viac sa za nich modli. Vidieť to všetko s odstupom, dokonca lepšie ako tí, ktorých sa to týka, a "len" sa modliť, je ťažké. Modliť sa je neporovnateľne ťažšie, ako dohovárať. Ty pevne stoj na svojom mieste.
2. Mojžiš sa modlí vytrvalo. Jozueho boj trval až do západu slnka. Mojžišova modlitba možno ešte o niečo dlhšie a jeho prosby možno plynule prešli do chválospevu a vďakyvzdávania.
"Milovaný, vytrvaj," povzbudzuje Pavol Timoteja. Vytrvajte, povzbudzuje nás Ježiš cez podobenstvo o sudcovi a vdove.
http://full-of-grace-and-truth.blogspot.com
3. Mojžiš v tom nie je sám. Tá vdova z evanjelia to má ťažšie, je sama. Mojžiš sa nechá podoprieť Áronom a Hurom. 
Nájdi svojho Árona, prizvi k svojej modlitbe svojho Hura. Hľadaj si ľudí, ktorí ťa podoprú, keď nebudeš mať silu, chuť, trpezlivosť... Oni budú podopierať ty, a o chvíľu zase ty ich. Veď ten, nad ktorého bojom stojíš a o ktorého bojuješ pred Pánom, obyčajne nie je len tvoj. Veľmi často je ten istý zároveň synom i otcom, bratom i manželom... A to znamená, že sú aj iní, ktorí mu chcú pomôcť. Spoj sa s nimi a nechaj sa podoprieť.
4. Mojžiš vie, že víťazstvo nie je jeho dielo. Mojžiš sa nespolieha, že Jozue vyhrá sám. Vie, že nevyhrá, že to je boj, ktorý ich všetkých presahuje. Ale to neznamená, že nevyhrajú.
Ty i tvoji drahí, ste Bohom milovaní a on bojuje na vašej strane. Ver mu! A môžeš si zaspievať dnešný žalm s výstižným refrénom: "Pomoc nám príde od Pána, ktorý stvoril nebo i zem."
5. Mojžiša je na vrchu vidno. Neviem, či to tak bolo naozaj, ale na všetkých obrázkoch to tak je, z bojiska vidno Mojžiša so zdvihnutými rukami. Možno sa Jozue ani raz neobzrie. Ale snáď tuší, že kým on bojuje za ľud, niekto bojuje za neho. 
Možno tvojim blízkym, ktorí bojujú za dobrú vec, dobre padne vedomie, že ty a tvoj tím bojujete za nich vytrvalou modlitbou.

***
Tip na nedeľu: Prečítajte si sedemnástu kapitolu knihy Exodus. Je krátka, ale povzbudivá.

Publikácie a pomôcky