To sa dá!

Sedembolestná

1) Simeonovo desivé proroctvo o novorodencovi. 2) Ilegálne prekročenie hraníc a emigrácia do Egypta, to všetko pár týždňov po pôrode. Aj s dieťaťom. 3) Jediné dieťa, stratené vo veľkomeste, v dobe bez mobilov, navigácií a sociálneho systému. 4) Stretnutie so synom krátko po tom, ako bol v zinscenovanom procese odsúdený na smrť. 5) Zomieranie. Pomalé, kruté. 6) A potom je definitívne mŕtvy a ona má pár minút na chvatnú poslednú rozlúčku. 7) Napokon hrob. Kameň. Bodka.

Koho to vlastne uctievame? A prečo? Nezdá sa, že by bola Mária superhrdinkou, ktorá to všetko zvláda bez mihnutia oka. Nie je. Je obyčajným človekom. Jednou z nás. A uctievame ju práve preto, že na jej príklade vidíme, že sa to dá.

Vidia to rodičia, ktorí si vypočujú desivé predpovede o svojom dieťati ešte skôr, ako by sa vôbec narodilo. Od nápadne nenápadných náznakov o tom, ako určite nezvládnu ďalšie dieťa, zničia život sebe i jemu a nedokážu mu zabezpečiť primeranú kvalitu života... cez varovania lekárov o nebezpečenstve postihnutia, až po tých, ktorí dar dieťaťa možno nikdy nedostanú. Je to pre nich všetkých hrozné. Ale Mária je dôkazom toho, že sa to dá. Nie so super schopnosťami, balíkom peňazí, konexiami a neviem čím. Že sa to dá s Bohom.

Väčšinou zvládame to, čo ohrozuje nás samých, no paralizujú nás ohrozenia tých, ktorých milujeme. Ilegálni emigranti Jozef a Mária nám ukazujú, že sú veci, v ktorých sa kompromisy nerobia. A napriek tomu sa to dá.

Nechceme nikoho stratiť. Bojíme sa. Jozef s Máriou sú dobrým príkladom toho, že stratou sa nemusí žiaden príbeh skončiť. Naopak. Strata môže byť začiatkom veľkého príbehu. Ak hľadáme s Pánom. Lebo s Ním sa to dá.

Dokonca aj nespravodlivosť, zomieranie, smrť, pohreb milovaného... s Ním sa to dá.

V tom je rozdiel oproti všetkým tým filmom o super hrdinoch a hrdinkách. Oni to zvládajú všetko sami. Ale sú veci, ktoré sám, sama nezvládneš.

Od Márie sa učíme niesť to všetko s Kristom. A na jej živote vidno, že sa to dá!

Publikácie a pomôcky