Čie to bude?

CR-18 NEC

Pri dnešnom prvom čítaní mi prišiel na myseľ nedávny rozhovor s kamarátom. Rozprával mi zážitky z dovolenky. Najvtipnejšie boli tie z hotela, jedlo bolo totiž k dispozícii na princípe „jedz koľko vládzeš“ (All you can eat) a vždy sa nájdu ľudia, ktorí sa pokúšajú pri takej príležitosti zjesť viac, ako vládzu.
Kazateľ konštatuje: „Márnosť nad márnosť a všetko je márnosť. Lebo niekto sa múdro, zručne a usilovne namáha a svoj podiel dá človekovi, ktorý nepracoval. A to je teda márnosť.“ Za tými slovami je nevyslovená otázka. Čo s tým? Celý život sa budeš namáhať a nakoniec si to aj tak do hrobu nezoberieš. Nuž ak nemieniš počítať s Bohom, potom je len jedna odpoveď: „Jedz koľko vládzeš. Spi koľko vládzeš. Cestuj koľko vládzeš. Zabávaj sa koľko vládzeš.“ Lenže žiadnemu zdravému, zrelému človeku takáto odpoveď nemôže stačiť.

Ježiš to v dnešnom evanjeliovom podobenstve posúva ešte ďalej. Boháčovi, ktorý práve sníva nad o svojej ružovej budúcnosti, v ktorej majú dominovať zábava, jedlo, spánok a zážitky... zaznie: „Blázon! Ešte tejto noci požiadajú od teba tvoj život a čo si si nahonobil, čie bude?“ Trapas. Máš toho toľko, že to všetko nepreješ.
Rozmýšľal si nad tým, kto bude po tebe dediť? „Čo si si nahonobil, čie bude?“ Máme záväzok voči tým, ktorým svoj majetok odovzdáme. Sú tvoji synovia a dcéry zrelí na to, čím ich obdarúvaš? Ak nie, je najvyšší čas začať sa im venovať.
Čo si si nahonobil, čie bude?“ Máme tiež záväzok voči všetkému, čo vlastníme a čo vyprodukujeme. Hoci sa niekedy o tom ťažko počúva. Istý premiér nemenovanej stredoeurópskej krajiny dostal pred pár dňami záludnú otázku. Išlo o to, že islamský štát a nejaké teroristické organizácie používajú zbrane dokázateľne vyrábané v jeho krajine. Či s tým netreba niečo robiť. Dotyčný pán najprv novinára vyzval, aby nemoralizoval a potom mu vysvetlil: „Zbraň jenormálny biznisový produkt. Keď nepredáme my, predá niekto iný. Potom neplačte, ak sa nebudú zbrane predávať a zrazu budeme vidieť, že naši ľudia prichádzajú o robotu.“ Áno? A čo plač nad krvavými rukami?

A do tretice dnešné druhé čítanie. Pavol má jasný recept: „Ak ste s Kristom vstali z mŕtvych, hľadajte, čo je hore, kde Kristus sedí po pravici Boha! Myslite na to, čo je hore, nie na to, čo je na zemi!“

Podčiarknuté a zhrnuté:
  1. Zvoľ si Boha za stred svojho života. A tvoje snahy nebudú márnosť nad márnosť.
  2. Zvoľ si Boha za stred svojej práce. Lebo si zodpovedný za všetko, čo máš i za tých, ktorým to odovzdávaš.
  3. Postav Boha ako cieľ svojho života. A už tu a teraz ho vo všetkom hľadaj. Lebo ty si vstal s Kristom z mŕtvych.

Publikácie a pomôcky