Príhovor pre deti / Recyklácia

Pôst-05 NE C

Dnešné evanjeliové rozprávanie končí slovami „Ani ja ťa neodsudzujem. Choď a už nehreš!“ Myslím ale, že tým nekončí ženin príbeh. Naopak, pravdepodobne len začína jeho najlepšia časť.
Fano (autor obrázku) to vyjadril veľmi pekne. Stačí sa pozrieť na tú ženu. Privinula sa k Ježišovi. To je tá najrozumnejšia vec, ktorú mohla urobiť. Hovorí jej: "Choď a už nehreš!“ a ona miesto nariekania nad tým, že to nezvládne, ide s ním.
Vlastne potrebuje veľa vecí vo svojom živote zmeniť. Ale neznamená, že ich nutne musí zmeniť ona sama. Na obrázku je to Ježiš, ktorý pracuje. Od nej sa nateraz len čaká, že bude s ním.
Páči sa mi, že Ježiš upratuje. Nechce, aby po jej hriechu a predchádzajúcom živote zostala ani stopa. Je to trochu rozdiel. Ten dav v chráme ju chcel odpratať, zahádzať kameňmi, definitívne sa jej zbaviť. Ježiš chce upratať v jej živote.
Zaujal ma aj ten fúrik. Ježiš to nechce len tak jednoducho odhodiť. Chce recyklovať, premeniť zbytočné alebo dokonca nebezpečné na užitočné, staré na nové. Chce zrecyklovať jej nepoužiteľný život. On nevyhadzuje:-)
A nakoniec kamene. Každý z nich má vlastnú tvár! Niektoré sa mračia, iné hnevajú, ďalšie hromžia a opäť iné sa škodoradostne usmievajú. Ani tie nie sú určené na vyhodenie. Akokoľvek zlé motívy tí ľudia mali, Boh zrecykloval, premenil ich konania. Vďaka tým kameňom sa nakoniec žena zmenila. Kristus premieňa naozaj všetko. A všetkých, ktorí o to stoja.

http://www.qumran2.net/indice.php?c=disegni&immagine=5200

Publikácie a pomôcky