Ježiš a Samaritánka

PÔST-03 NE A

Smäd má veľa podôb. Ako v dnešnom evanjeliovom príbehu o smäde a o tom, čo s ním...

1. Smädná žena
Pokojne môžeme povedať ako púšť. Ako človek, ktorý už len živorí. Toľkokrát sa popálila, že už nič nečaká. Žije už so šiestym chlapom. Každý z nich jej šepkal do ucha krásne slová (a ona im tiež). A aj tak zakaždým skončila ako handra. Prečo by to malo byť niekedy inak?
Možno sa nejaký čas tvárila, že jej taký život vyhovuje, že je trendy emancipovaná. Ale stále viac sa pred ľuďmi skrýva. Naučila sa vyhýbať svetu tých slušných. Aj po vodu ide radšej cez siestu, keď nikto nevystrčí z domu ani nos. Medzi ňou a normálnym svetom je už neprekonateľný kopec predsudkov. Jej vinou.

2. Smädný Kristus
Je iba unavený z cesty. A smädný. Byť unavený a smädný je normálne. Dôležitejšie je, že žiaden hriech, žiadne zlyhanie, žiadna slabosť, žiadna závislosť... Krista neodradí! Hovorí žene:„Daj sa mi napiť.“ Jeho slová ju vytrhli z mrákot. Už dávno sa nestalo, že by ju niekto normálny oslovil normálnym spôsobom. Kristus je smädný po jej slzách. Nie preto, aby ju trápil. Preto, aby ju očistil.

3. Smädný človek
Svätý Augustín hovorí, že tá žena, to sme vlastne my, Cirkev. Všetky naše snahy skôr alebo neskôr zlyhávajú, lebo nemáme dosť síl, vytrvalosti, fantázie, schopností... Jednoducho púšť je nad naše sily.
A pôstne obdobie, ak ho berieme naozaj vážne, tiež. No práve keď sme takto prázdni, môžeme sa nechať ľahšie naplniť. Ježiš má živú vodu. Augustín hovorí, že sám Duch Svätý je tou živou vodou, ktorú Ježiš ponúka Samaritánke, teda nám všetkým, Cirkvi, tebe.
Si vyprahnutá, vyprahnutý ako púšť. Človek s pocitom prázdnoty, v ktorom hrkocú akurát komplexy, strach a vina? Alebo taký pocit nemáš, lebo iba tak prežívaš v niečom príliš plytkom na to, aby to vôbec mohlo byť prázdne? Alebo to skúšaš znova a znova... a stále si na mieste?
Ale to je vlastne jedno. Prestaň sa točiť okolo seba. Kristus je smädný po tebe. Ak si niečo zbabral, čokoľvek, tak to konečne prestaň riešiť. Len plač, pros o odpustenie a prijmi odpustenie.
Máme pred sebou Štvrtú pôstnu nedeľu, Laetare, nedeľu radosti. Prečo sa tak volá? Cirkev predpokladá, že si zoberieš príklad zo Samaritánky. Že budúcu nedeľu bude kostol plný  ľudí, ktorí sa zmierili s Kristom.

4. Smädní Sycharčania
Je dosť možné, že nič z toho, čo som doteraz hovoril, sa ťa netýka. Asi žiješ intenzívny život s Pánom, pomaly ale isto sa brodíš ťažkosťami. Nech sú akékoľvek, si plný radosti, lebo v tom nie si sám, sama. Piješ z Kristovho prameňa.
Lenže ten príbeh má aj pokračovanie. Samaritánka sa napila a hneď beží do mesta a pozýva ostatných: Poďte sa pozrieť, nebude to Mesiáš? Privádza ku prameňu ďalších smädných.

Napi sa, načerpaj a choď do ulíc! Ako Samaritánka. Volaj: Poďte sa pozrieť, poďte ku Kristovi.

The Samaritan Woman. www.frted.wordpress.com

Publikácie a pomôcky