Kedy končia Vianoce?

VIA-02 NE

Ste spokojní so svojim životom? Ja viem, niekto si povie: Nejako to už vydržím, alebo: Čo sa budem sťažovať, veď iní sa majú horšie! Ale predsa. Ste spokojní so svojím životom? Ak áno, tak buď niečo nie je v poriadku, alebo je v poriadku úplne všetko. Každopádne vždy by malo byť niečo, za čím chcem ísť.

A tak Vás chcem pozvať: Poďme zmeniť svet. Boh sa o to pokúša už pekných pár stáročí. Ale bez teba to nepôjde.
Ale čo zmeniť? Svoj ekonomický status? Sociálnu situáciu? Máme Euro, ste spokojnejší? Máte vyššie dôchodky, dokonca „vlaky zadarmo“. Ste spokojnejší? To všetko je potrebné. Ale veľmi to nepomôže.


Pozrite, čo robí Boh: Slovo sa stalo telom. Boh mení slová na činy. A naše slová? Koľkým ľuďom sme zaželali šťastné a veselé a požehnaný Nový rok? Päťdesiatim? Stovke? A v koľkých prípadoch sme pohli aspoň prstom, aby to mohla byť pravda? Aj keď na našu obranu musím povedať, že väčšinou druhým želáme to, čo nás samých nič nestojí, napríklad to zdravíčko.
Slávime druhú nedeľu po Narodení Pána. Tak sa volá. A nie je to náhoda. Stala sa veľká vec: Slovo sa stalo telom a prebýva medzi nami. Boh býva medzi nami. Už by to malo byť vidno. Už by malo byť vidieť, že žijeme nový život, s Kristom. Ako kráľovskí synovia a dcéry, ako o tom hovorí Pavol v dnešnom druhom čítaní. S Kristom – Múdrosťou medzi nami, to pripomína zase Sirachovec.

Viete kedy končia Vianoce? Pre niektorých obchodníkov štedrým dňom (hoci sa k nám už tlačí nový vynález vianočné výpredaje, ktorý „vianoce“ o pár dní predĺži), pre niekoho po Troch kráľoch alebo po Hromniciach, kedy sa vyhadzujú stromčeky, dojedá posledná kolekcia ozdoby zase skončia v škatuliach...
Alebo nekončia. Lebo ani život dieťaťa Ježiša neskončil pri besnení Herodesových vojakov v Betleheme. Kristus žije, je stále medzi nami.

Poďme spolu žiť nový život s Kristom.

Publikácie a pomôcky