Čakať

Čierna mágia a rýchla náprava

LEVIS, C.S, Kroniky Narnie, Princ Kaspián, Slovart, Bratislava 2005, s. 161-174.

V dvanástej kapitole Princa Kaspiána konečne doputujú deti a trpaslík Trupkin do tábora Narniánov v Aslanovom pamätníku. Prídu práve včas, aby zamedzili tomu, čo chystá čierny trpaslík Nikabrik. 
Podľa neho čas vypršal, dávni králi ani Aslan sa neukázali a on nechce viac čakať. V skutočnosti asi nikdy neveril v Aslana či dávnych kráľov a kráľovné (alebo o nich nestál), no bol ochotný pragmaticky vyskúšať všetko, čo by ho priviedlo k jeho cieľu. Teraz má alternatívu: pokúsi sa pomocou bosorky, vlkodlaka a ich čiernej mágie oživiť bielu čarodejnicu Jádis. Keď nepomohlo spoliehanie sa na dobro (Aslan), obráti sa k zlu (Jádis). A pritom stačilo počkať už len chvíľu. 
Keď Boh nekoná podľa našich predstáv, v nami vymedzenom časovom rámci, sme v silnom pokušení hľadať inú pomoc. Šaul nechce viac čakať, keď Boh mlčí a tak sa obráti na čarodejnicu v EndoreJán Krstiteľ poslal za Ježišom svojich učeníkov s otázkou: "Ty si ten, ktorý má prísť, alebo máme čakať iného?!"
Niekedy treba proste len čakať. Odolať pokušeniu hľadať iných záchrancov, iných mesiášov, zariadiť si veci inak, úplatkom, podvodom, klamstvom, mágiou... 
Treba čakať. Lepší záchranca, lepší mesiáš nie je. Aj táto viera je v príbehu prítomná. Jej nositeľom je jazvec Hubojed. Ale o tom niekedy nabudúce.

Publikácie a pomôcky