Bojte sa

CR-14 SO: Mt 10, 24-33

V pekle bol veľký deň. Traja mladí čerti skladali maturitnú skúšku. Nebola to žiadna maličkosť: predmety boli náročné a predseda komisie, sám Diabol, veľmi prísny. Každému maturantovi položil zvláštnu otázku:
Ako chceš získať čo najviac ľudí pre peklo?
Prvý odpovedal: "Budem sa snažiť presvedčiť ľudí, že Boh neexistuje." Diabol mu na to: "Vieš s týmto v dnešnej dobe moc neuspeješ, tomu už veľa ľudí neverí. Môžeš sa snažiť koľkokoľvek, oni tak trochu cítia, že Boh musí byť."
Druhý maturant mal inú taktiku: "Ja sa pokúsim presvedčiť človeka, že si môže robiť čo len chce, veď je slobodný." "To je dobrý nápad," odpovedal Diabol, "ale ešte lepšie bude ak bude ľuďom všetko jedno."
Posledný všetkých prekvapil: "Ja sa pokúsim presvedčiť ľudí, že som vlastne dobrý, len trochu popletený. Taká obyčajná, smiešna rozprávková postavička. Chcem docieliť, aby sa ma ľudia nebáli. Nech sa radšej boja Boha." Diabol zajasal. Posledná odpoveď sa mu páčila zo všetkých najviac a hodnotenie predsedu maturitnej komisie bolo jasné: výborná.*
V evanjeliu nás dnes Kristus pozýva k odvahe. Podľa jeho slov sa nemáme báť ničoho a nikoho, okrem toho, ktorý môže zničiť človeka.
Mnoho ľudí dnes neverí v Diabla. Veria, že existuje zlo, ale neveria v Zlého! Diabol je pre nich len veselým čertíkom, ktorý je úplne neškodný. Ježiš nás nechce držať v strachu ani nás nestraší pekelnými trestami. Ak nám dnes hovorí: „Skôr sa bojte toho, ktorý môže i dušu i telo zahubiť v pekle,“ skôr nás tým pozýva k ostražitosti. Pred Zlým sa nemusíme a nemáme triasť. Ale máme byť ostražití a pozorní. Iba tak môžeme nad ním zvíťaziť tak, ako náš Pán.

_________________________
* Naozaj neviem, kde som tú rozprávku nabral...

Publikácie a pomôcky