Smäd

Pôst-03 NE A

Bolo horúce poludnie. Pútnik a sprievodca sedeli v tieni oproti studni. Opierali sa o popraskaný múr a vychutnávali si chvíľu oddychu. Nejaký človek prišiel k studni. Pomaly spustil vedro, nabral vodu, opatrne ho vytiahol hore. A potom pil. Vychutnával každý dúšok akoby to bolo lahodné víno.
„Ten človek prešiel púšťou,“ poznamenal pútnik.
Sprievodca zapochyboval: „Ako to vieš?“
„Voda je pre neho vzácna.“
„Nemám rád púšť! Kvôli smädu.“
„Ale smäd patrí k púšti,“ odpovedal pútnik. „Ukáže ti, kým si a kým nie. A vďaka nemu pochopíš, ako chutí voda.“


Smäd stŕha všetky masky. Zažili to aj Izraeliti pri svojom putovaní. V jednej chvíli stratili masku jednoty, loajality, nadšenia zo slobody... pochopili, že sú schopní aj zabiť, napríklad pre trochu vody. Teda aspoň Mojžiš to o nich pochopil. O sebe to už vedel dávno. Nešiel púšťou prvý raz.

Smäd patrí k púšti. Hraničná situácia odhalila, čo putujúci Izraeliti nosia v sebe.
Smäd, vyprahnutosť, prázdnota... patrí k pôstu. Hraničná situácia nám pomáha vidieť, akí sme naozaj. Nervózni, netrpezliví, slabí, neschopní vzdať sa niečoho, povedať si nie... Nepodniknúť v piatok asi desať minút pred polnocou kvôli trom kolieskam salámy frontálny útok na chladničku, ale počkať pekne do rána... tak to ma stálo viac síl, ako vyliezť na Fatranský Kriváň. A pritom je to maličkosť, ktorá mi ale ukazuje, aký som slabý.

Izraeliti potrebovali smäd, aby pochopili cenu vody. A ešte viac. Aby pochopili, akú cenu majú v očiach toho, ktorý im dal vodu zo skaly.
Potrebujeme pôst, aby sme si uvedomili hodnotu a dôležitosť toho, na čo sme si už zvykli. Ale hlavne nám to pomáha pochopiť, akí sme dôležití v očiach darcu týchto dobier.

A pozrime sa ešte na to, čo Izraeliti stratili a čo získali. Aj keď to netušili, ich veľkým požehnaním bol deň, keď minuli posledné zásoby potuchnutej teplej vody v kožených mechoch. Tak vznikol priestor preto, aby mohli dostať viac – čerstvú chladnú vodu, vyvierajúcu spod horského masívu niekde v mŕtvej púšti.
Pôst nám pomáha stratiť jedno a vytvoriť tak priestor pre druhé – lepšie a vzácnejšie.

Liturgia slova dnešnej nedele nám teda odhaľuje ďalšie dôvody, prečo brať toto obdobie vážne. Už ste sa postili? Myslím tak naozaj. Ak nie, je načase to skúsiť.

Publikácie a pomôcky