A čo si nahonobil, čie bude?

Čie bude?
„A čo si nahonobil, čie bude?“ (Lk 12,21) Rozmýšľali ste niekedy nad touto otázkou? Komu bude raz patriť kniha, ktorú si dnes kúpil? Čie bude kreslo, na ktoré si sa tak dlho tešila? A čí bude raz ten dom alebo byt, ktorý máš hypotéku ešte na 30 rokov? Tvojich detí? Väčšina si to myslí alebo v to dúfa. Ale možno vaše deti chcú čítať iné knihy, sedieť v iných kreslách a bývať v iných domoch... Tvoju knihu a kreslo vyhodia, dom predajú alebo prestavajú, alebo zbúrajú.

To neznamená, že nemáme mať knihy, kreslá alebo domy. Ani že to, že sa tie knihy, kreslá a domy majú páčiť tým, čo ich zdedia, viac ako nám. O to nejde.
Ide o to byť bohatým pred Bohom (por.: Lk 12,21). Sedieť vo svojom dome, v obľúbenom kresle, čítať skvelú knihu a pritom byť bohatý pred Bohom. 

Dnes si si možno kúpil knihu, zaplatila si faktúru za telefón, splátku za hypotéku ti stiahli z účtu už včera, doplnkové dôchodkové pripoistenie pozajtra... Výborne. A čo poklad, o ktorom hovorí Ježiš?
***
Ktosi zo zástupu povedal Ježišovi: „Učiteľ, povedz môjmu bratovi, aby sa so mnou podelil o dedičstvo.“ On mu odvetil: „Človeče, kto ma ustanovil za sudcu alebo rozdeľovača medzi vami?“ A ostatným povedal: „Dajte si pozor a chráňte sa všetkej chamtivosti! Lebo aj keď má človek hojnosť všetkého, jeho život nezávisí od toho, čo má.“
A povedal im aj podobenstvo: „Istému boháčovi prinieslo pole veľkú úrodu. Premýšľal a hovoril si: ‚Čo budem robiť? Veď nemám kde uložiť svoju úrodu.‘ Potom si povedal: ‚Toto urobím: Zrúcam svoje sýpky a postavím väčšie a tam uložím všetko obilie i ostatný svoj majetok. Potom si poviem: Duša, máš veľké zásoby na mnohé roky. Odpočívaj, jedz, pi a veselo hoduj!‘Ale Boh mu povedal: ‚Blázon! Ešte tejto noci požiadajú od teba tvoj život a čo si si nahonobil, čie bude?‘ Tak je to s tým, kto si hromadí poklady, a pred Bohom nie je bohatý.“
Lk 12, 13-21

Publikácie a pomôcky