Ostaň s nami. V jeho láske.

VN-06 NE B

Čítal som si jeden nový zákon. Teda istý nový zákon s malým "n", ktorý v blízkej dobe vstúpi v našej krajine do platnosti. Jeden z tých nezrozumiteľných a divnými slovami preplnených zákonov, ktorý potrebujeme predovšetkým preto, že spoločnosť odmietla jediný skutočne Nový zákon s veľkým "N". Jeden zo zákonov, postavených na známom predpoklade: "Všetci sú vinní." A na princípe typu "Počet vreckových zlodejov radikálne znížime paušálnym zákazom vreciek na oblečení."

Naproti tomu stojí pred nami ako voľba Ježišov zákon z dnešného evanjelia. V čom je iný?
  1. Ježiš Kristus ťa nepovažuje za zlého, ani za nepriateľa. Ba čo viac,  hovorí: "Ako mňa miluje Otec, tak ja milujem vás."
  2. Nie si pre neho len číslo v štatistike, záleží mu na tebe kvôli tebe samému. Nechce ťa stratiť, preto hovorí: "Ostaňte v mojej láske!" 
  3. Dáva ti princíp, ktorý jediný naozaj funguje a premieňa svet: "Toto je moje prikázanie: Aby ste sa milovali navzájom, ako som ja miloval vás. Nik nemá väčšiu lásku ako ten, kto položí svoj život za svojich priateľov." 
Ján, ktorý o tom vie svoje, to bravúrne zhrnul v prvých slovách dnešného druhého čítania: "Milovaní, milujme sa navzájom."

Vyber si, ako chceš ďalej žiť svoj život. Chceš každý deň strácať čas očakávaním (a vyratúvaním) toho, čo by určite mali, ale pravdepodobne nikdy neurobia tí druhí? Alebo sa sústredíš na to, čo je v tvojej moci?
  • Môžeš ďalšie týždne, mesiace a možno aj roky čakať, kým sa ti príde ten a ten ospravedlniť. Pravdepodobne sa nedočkáš. Alebo zdvihneš telefón a s láskou mu zavoláš, prejdeš s mlčaním jeho neschopnosť priznať si chybu a pokúsiš sa obnoviť zomierajúci vzťah. Áno, bude to ako položiť život za priateľa. Nikdy sa ti za to nedostane ocenenia. Iba od Krista, ktorý vie, že "nik nemá väčšiu lásku ako ten, kto položí svoj život za svojich priateľov." 
  • Môžeš v duchu ošiaľu tejto doby mrhať silami, aby si zabránil druhým robiť zle. Nakoniec zamerežuješ okná a opancieruješ srdce... A nikto ťa nebude môcť zraniť. Načo by sa s tým koniec koncov namáhal. Stačilo by mu škodoradostne sa prizerať, ako si ublížiš sám. Lebo zraneniam a bolesti sa žiaden človek nemôže vyhnúť. Alebo prestaneš uctievať bolesť, ako nejaké zvrhlé božstvo, s ktorým chce byť každý zadobre, a začneš uctievač a nasledovať lásku. Pamätáš si druhé čítanie? "Láska je z Boha!" 
  • Môžeš zostať sám, vo svojom bezpečnom a pohodlnom mikrosvete. Alebo sa môžeš tlačiť spolu s nami okolo Krista. On dnes hovorí: "Ostaňte v mojej láske." 
Na internete som našiel taký milý obrázok k tejto Ježišovej výzve: rozbúrené more, chabo vyzerajúca loďka s nie najefektívnejšou plachtou, naviac evidentne preťažená, preplnená ľuďmi, ktorí sú tam natlačení ako sardinky. Asi to nie je bezpečné (tá lož vyzerá vratko) a zrejme ani príjemné (tí chudáci si nemajú ani kde sadnúť). Ale, čuduj sa svete, vyzerajú šťastne. Možno preto, že boli zachránení z tých vĺn. Možno preto, že tá plachta tvaru holubice naznačuje, že sú nesení Božím duchom. A možno preto, že kormidluje Kristus. Zostaň s nami. V jeho láske.
https://www.qumran2.net/indice.php?c=disegni&immagine=8684

Publikácie a pomôcky